Lingerie naaister en hulpje in het café

In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten [externe link] arbeid van kinderen tot twaalf jaar.  Vanaf 1901 moeten alle kinderen van zeven tot twaalf jaar verplicht naar school. Dat gold dus ook voor Lena Hockx. Zodra ze de leeftijd van 12 jaar bereikt had ging ze werken in een atelier waar lingerie werd gemaakt. Ze leerde daar de kneepjes van het vak en verdiende daarmee wat extra centen voor het gezin. Al gauw werd ze thuis ook ingeschakeld om de grote kinderschare te voorzien van de nodige kleding.
Hoewel Lena geen uitgebreide opleiding had gehad was ze bepaald niet dom. Zij had het snel in de gaten als er weer een broertje of zusje aan kwam.
Ze zag dan haar moeder een kast inruimen met luiers, kleertjes enzovoorts. Bij één zo'n gelegenheid kon ze het niet laten om tegen een paar van de jongere kinderen te zeggen: 'kijk, er komt weer een baby!' Haar moeder hoorde dat en reageerde direct: rotmeid, hou je mond! Ze moest er zelf altijd om lachen als ze dat verhaal vertelde.

Daarnaast hielp ze 's avonds ook haar vader in het café. Vooral op de vrijdag avonden. De meeste arbeiders werden per week betaald en velen kwamen rechtstreeks van het werk naar de kroeg voor een welverdiende borrel. Dat ging niet altijd goed maar Lena's vader hield dat wel in de gaten. Als één van zijn klanten teveel van het weekgeld dreigde te verdrinken, stuurde hij Lena naar zijn vrouw om te waarschuwen. 'Anders hebben ze van de week niets meer te eten'. Die vrouw was meestal snel ter plaatse en 'mans' genoeg om manlief terug te slepen naar zijn eigen huis...