Van rijtuigpoetser tot trambestuurder

Op 1-10-1919 kwam er voor Henk Hockx eindelijk een einde aan zijn militaire dienstplicht. Dat was vlak voor de ondertekening van de wapenstilstand op
11 november 1918, in een bos bij het Franse stadje Compiègne, Ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs. Het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles. Kennelijk had de Nederlandse legerleiding inmiddels wel door dat er weinig meer te vrezen was.
In eerste instantie trok Henk in bij zijn ouders in Leiden. Maar al snel ging hij 'op zichzelf' wonen. Dat wil zeggen dat hij op 5-11-1919 ging inwonen bij een gezin dat een kamer te huur had aangeboden. Hij verhuisde een paar keer naar een andere kamer bij een ander gezin, In die tijd had hij verschillende baantjes, onder meer als rijtuigpoetser. In 1992 trouwde hij en ging met zijn vrouw in Den Haag wonen. Bij zijn trouwen was Henk tramconducteur bij de Haagse Tramweg Maatschappij.
Het gezin verhuisde meerdere keren. Uiteindelijk kregen ze een huis aan de Hildebrandstraat en later aan het Hildebrandplein. Henk bleef werken bij de HTM en werd uiteindelijk trambestuurder en later -op de modernere PCC cars- conducteur/bestuurder. Al met al zou hij goed 40 jaar werken bij de HTM alvorens met pensioen te gaan. In die tijd was 40 jaar overheidsdienst nog een aangelegenheid waarvoor je geridderd kon worden. Hij ontving de oorkonde en de Ere Medaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau in brons. Die medaille moest worden terug gestuurd na zijn overlijden. De kleine draagmedaille mocht wel worden behouden.