Buschauffeur in oorlogstijd

George Overeem -toen 39 jaar oud- werkte als buschauffeur bij de WSM. Toen de oorlog uitbrak werden in de periode van vrijdag 10 mei tot en met dinsdag 14 mei 1940 autobussen met chauffeurs gevorderd voor militair vervoer. De brief hieronder is afkomstig van de directie van de WSM. Daarin worden de chauffeurs geprezen voor hun moed en durf waarmee zij hun voertuigen door gevaarlijke gebieden veilig op bestemming hebben gebracht . 

Beschaafd optreden

We weten niet zo heel veel van George maar er zijn wel de nodige foto's van hem als buschauffeur. Hij reed niet alleen op de lijndiensten van de WSM.
Er werden ook bussen verhuurd voor het vervoer van gezelschappen. George werd ook ingezet voor dergelijke tochtjes. Hij had ook een internationaal rijbewijs maar of hij daadwerkelijk met een WSM bus over de grens is geweest is niet bekend.
We weten wel dat van een buschauffeur verwacht werd dat hij netjes in uniform zijn werk deed, vooral geen gekke dingen moest uithalen op de weg en dat hij zijn reizigers altijd beleefd te woord moest staan.

Maar buiten dienst...

....waren de spelregels van de WSM natuurlijk niet geldig. Oom George kon dan ook heel anders uit de hoek komen. Niet alleen was hij in zijn vrije tijd vaak te vinden op Duindicht, waar hij menig gokje waagde op het winnende paard. Of hij daar succes mee had weet ik niet. Er zijn in ieder geval geen 'bewijzen' van gevonden. Een bijzonder voorwerp dat we wel vonden in zijn nalatenschap was een vervaarlijke boksbeugel met metalen punten. Uit verhalen van opa weten we dat George zo af en toe ook wel aan vechtpartijen heeft deelgenomen. Die boksbeugel hebben we laten vernietigen.